среда, 2 марта 2011 г.

Харчування, лікування на шару!


Загальновідомо, що студенти ­ це одна із найбільш соціально незахищених категорій населення, яка потребує під час здобуття освіти значної уваги і підтримки з боку держави.


У студентському віці існує велика кількість ризиків, які можуть негативно впливати не тільки на якість навчання та формування професійних навичок, але й на загальний стан здоров’я молодої людини. Це й недостатня кількість вільного часу для активних фізичних навантажень, проблема доступності спортивних майданчиків, неякісне і нерегулярне харчування, соціальні ризики пов’язані з поширенням епідемії ВІЛ/СНІД, наркоманії, тютюнокуріння, вживання алкоголю тощо.
За даними медичних обстежень та спеціальних опитувань, здійснених Міністерством освіти і науки України та Київською міською студентською поліклінікою встановлено, що:
з 10-ти студентів 9 мають відхилення в стані здоров’я;
на 100 студентів припадає до 95 і більше захворювань різної етіології;
10% студентів займаються в підготовчій, спеціальній медичній групі або звільнені за станом здоров’я від фізичних навантажень;
рівень здоров’я 50% студентів не відповідає середньому рівню державного стандарту фізичної підготовленості, що гарантує стабільне здоров’я.
Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» визначено, що студент, який навчається у вищому навчальному закладі має право на отримання санаторно-курортного лікування та оздоровлення. Згідно довідкового посібника для профактиву (склала Волкова Л.Ф., 1987 р.) – санаторії-профілакторії створені для оздоровлення осіб з початковими стадіями хвороби, коли працездатність не порушена або незначно порушена і перебування осіб в санаторії-профілакторії сприяє попередженню її розвитку або повному її вилікуванню.
Санаторій-профілакторій має хорошу лікувально-діагностичну базу, оснащений всією необхідною апаратурою, працюють водолікарня, фізіотерапевтичні кабінети, зал ЛФК, стоматологічний кабінет та кабінет функціональної діагностики. Але на сьогоднішній день можливості санаторію-профілакторію використовуються тільки на 50 %.
Враховуючи вищевказане, просимо Вас довести цю інформацію до директорів інститутів та деканів з метою сприяння з їх сторони направленню студентів, які знаходяться на диспансерному обліку, донорів, студентів, які часто хворіють, сиріт та інших категорій соціально незахищених студентів на оздоблення в санаторій-профілакторій згідно квот (список додається).

1 комментарий: